Chocolade hagelslag

Hagelslag is een typisch Nederlands product. Een buitenlander snapt er meestal niets van als Nederlanders chocoladehagel op een boterham strooien. Maar voordat de chocoladehagel klaar is om te eten, gebeurt er een heleboel in de chocoladefabriek. Hieronder vind je informatie hoe hagelslag eigenlijk gemaakt wordt:

Als de cacaobonen in de fabriek aankomen worden ze schoon gemaakt. Door ze te zeven worden alle takjes, stof, steentjes en halve bonen eruit ge¬haald. Cacao is een natuurproduct daarom is iedere boon anders. Een boon uit Afrika smaakt anders dan een boon uit Brazilië. Om de smaak zoveel mogelijk hetzelfde te houden worden de bonen goed gemengd.

Nadat de bonen gesorteerd zijn en de verschillende soorten bonen gemengd zijn worden ze gebrand. Het branden zorgt ervoor dat de cacaoboon smaak krijgt. Nu pas kan de boon gebruikt worden om er chocolade van te maken! Na het branden gaan de bonen naar de brekerij. Hier wordt de schil van de cacaoboon afgehaald. De boon heeft nu zijn jas uit en wordt in kleine stukjes gebroken. Die stukjes heten nibs. De nibs zijn belangrijk voor het maken van chocolade, daar gaat het om! Daarna worden de nibs gemalen zodat er een vette pap ontstaat. Die gemalen nibs zien eruit als dikke bruine chocolade¬stroop. Die chocoladepap heet cacaomassa. Die cacao¬massa smaakt nog lang niet naar de chocolade zoals je die kent uit de winkel maar smaakt nog heel bitter.

Meer weten waaruit chocolade hagelslag bestaat? Klik op één van de onderstaande onderwerpen!