Chocolade Hagelslag

Cacaoboter, cacaopoeder en chocoladedeeg

Met de cacaomassa kun je een aantal dingen doen. Je kunt er cacaoboter van maken, je kunt er cacaopoeder van maken en je kunt de massa gebruiken om er chocoladedeeg van te maken.

 

Cacaoboter

De cacaomassa bevat veel vet. Door deze massa heel hard te persen, komt een deel van het vet eruit. Het vet dat eruit komt is de cacaoboter. Na het persen blijft er een harde cacaokoek over. Het proces om het vet eruit te persen is in 1828 uitgevonden door de Nederlander Van Houten. De chocoladedrank die tot 1828 gemaakt werd, was heel vet. Niet iedereen kon die verdragen! De cacaoboter wordt gebruikt om chocolade­ van te maken. Maar cacaoboter zit ook in lippenstift!

 

Cacaopoeder

Wanneer cacoaboter wordt uitgeperst, blijven harde cacaokoeken over. Deze koeken worden in stukken gebroken. Daarna worden de brokken fijngemalen tot cacao­poeder.

 

Chocoladehagel

Nu is het eindelijk zover: de grondstoffen zijn bij elkaar om de heerlijkste chocoladehagel te maken. Eerst moet het chocoladedeeg gemaakt worden. De cacaomassa wordt gemengd met fijngemalen suiker en cacaoboter. Voor het maken van melkhagel wordt er ook nog melkpoeder aan toegevoegd. Door de suiker wordt de hagel pas echt lekker. Het belangrijkste voor de lekkerste chocoladehagel is het mengen. Alle grondstoffen worden heel goed gemengd zodat er geen korreltjes meer te zien zijn. Het mengen van de grondstoffen gebeurt bijna helemaal automatisch. De computer rekent precies uit hoeveel van alles erin moet. Nadat alles goed gemengd is, is het chocoladedeeg klaar om er hagel van te maken. Het deeg gaat nu in een soort vermicellimachine. In deze machine zitten stalen platen met een heleboel kleine gaatjes. Het chocoladedeeg wordt nu heel hard door die gaatjes geperst. Je hebt nu eigen­lijk lange chocoladesliertjes. Door het persen wordt de chocolade heel warm. Daarom gaan de sliertjes met een lopende band in een grote koeling waar ze ook in kleine stukjes breken. Je hebt nu chocolade korrels! Maar dit zijn nog niet de hagels zoals ze in het pak zitten. De hagel is nog niet mooi genoeg! Om de hagel er nog lekkerder uit te laten zien gaat hij naar de glansafdeling. De naam zegt het al. In grote koperen pannen die ronddraaien wordt suiker­water op de hagels gesproeid. Omdat het er lekker warm is verdampt het water in de lucht en blijft de suiker achter op de hagels. Het ronddraaien zorgt ervoor dat ieder hageltje een glanzend suikerjasje krijgt. Nu wordt de hagel voor de laatste keer gezeefd. Alle hagels die te groot of te klein zijn worden eruit gehaald. De chocoladehagel is nu klaar om verpakt te worden. Een machine doet automatisch precies genoeg korrels in een pak.