Duurzaamheid

Chocolade is lekker

Bijna iedereen smult wel eens van een stukje chocolade, een heerlijke reep, een glas chocolademelk, chocoladetaart of een chocolade-ijsje. Misschien eet jij wel iedere dag een boterham met heerlijke chocoladehagel! Maar waar komt chocolade nu eigenlijk vandaan?


Geen chocolade zonder cacao

Alle chocolade heeft cacao als grondstof. Of je nu een reep, een chocoladekoekje of hagelslag wilt maken, voor chocolade heb je cacao nodig. Cacao wordt gemaakt uit de bonen van de cacaoboom. De bonen zitten in de cacaovruchten die aan de cacaoboom groeien. Deze boom groeit in tropische landen waar het altijd warm is en de zon vaak schijnt.

De cacaoboom

Zoals eerder genoemd, wordt cacao gemaakt uit de bonen van de cacaoboom. De cacaoboom is een kwetsbare boom. Hij houdt van vocht en warmte maar kan niet goed tegen wind en de brandende zon. De boompjes worden aan de voet van een grote boom geplaatst, bijvoorbeeld een bananenboom. Zo staat het boompje in de schaduw en heeft het geen last van de zon. De meeste cacaobomen staan in Ghana en Ivoorkoust, dit is in Afrika. Ook komt er nog een gedeelte van de cacao uit Zuid-Amerika en Azië.


 

De cacaoboeren

De cacaobomen staan op een soort plantage waar veel boeren aan het werk zijn. Deze boeren zorgen goed voor hun land en gewassen, ze zorgen dat de cacaobomen genoeg water krijgen zodat ze goed kunnen groeien en genoeg vruchten zullen dragen. In deze vruchten zitten de cacaobonen. Straks vertellen we nog iets meer over hoe van deze cacaobonen chocoladehagelslag wordt gemaakt.


Goede opleiding en scholing voor de boeren

Net zoals jij elke dag naar school gaat, krijgen deze cacaoboeren ook een soort les. Ze leren hoe ze het beste hun land moeten bewerken en zo goed mogelijk hun bomen moeten verzorgen. Dit natuurlijk om zo veel mogelijk bonen te kunnen oogsten met natuurlijk een goede kwaliteit. Daarnaast leren de boeren ook hoe ze het beste om kunnen gaan met de arbeiders op het land. Ze leren hoe ze de werkomstandigheden kunnen verbeteren zodat iedereen veilig en gezond kan werken. Als laatste leren ze hoe ze het beste geld kunnen verdienen zodat ze op tijd hun werknemers kunnen uitbetalen.
Dit alles bij elkaar betekent dat er op een goede manier cacao wordt gemaakt en dat hiermee ook in de toekomst genoeg cacaobonen zullen zijn. De cacao die van dit soort plantages komen noemen we ‘duurzame’ cacao.

De organisatie UTZ Certified

UTZ Certified is de organisatie die helpt bij de scholing van de boeren. Wanneer je dus een UTZ Certified logo op een verpakking ziet staan, dan weet je dat de cacao op een duurzame en dus goede manier wordt gemaakt.

Venz start met UTZ Certified cacao

Vanaf nu gaat ook Venz starten met UTZ Certified. Omdat Venz het belangrijk vindt dat de cacaoboeren een goed leven hebben en jij nog heel lang hagelslag kunt blijven eten, werkt Venz dus ook aan duurzame cacao. Je kunt dit zien aan het rode UTZ logo op de zijkant van de Venz verpakking. Venz heeft per jaar heel veel cacao nodig en dus proberen we elk jaar meer duurzame cacao te kopen. In 2012 start Venz met 10% duurzame cacao om geleidelijk te werken naar 100% duurzame cacao in 2014. Voor meer informatie over UTZ Certified ga naar: www.utzcertified.org